Infolinia
POLAND UKRAINE
Rozwiń filtry Zwiń filtry

Rodzaje baterii kuchennych

Baterie kuchenne

O funkcjonalności i estetyce pomieszczeń często decydują niepozorne detale które znajdziemy w bateriach kuchennych producenta KOHLMAN czy BLUE WATER. Należą do nich baterie kuchenne, które już dawno przestały pełnić jedynie funkcję praktyczną. Aktualnie producenci proponują szereg rozwiązań, które pozwolą stworzyć stylową i maksymalnie funkcjonalną kuchnię w każdym domu, mieszkaniu i nie tylko. Należy tylko pamiętać, by dostosować rodzaj armatury nie tylko do aranżacji wnętrza, ale też do dostępnej przestrzeni oraz możliwości technicznych.

  1. SPOSÓB MONTAŻU

Podstawowy podział armatury opiera się na sposobie montażu. Mowa o wariantach:

  • naściennych - montowane są na ścianie nad zlewem; podłączone są one bezpośrednio do instalacji, czyli rur z zimną oraz ciepłą wodą,
  • stojących - montowane są na obrzeżach zlewu bądź w przygotowanym wcześniej otworze w blacie; połączenie z instalacją odbywa się za pomocą specjalnych przyłączy pod zlewem.
  1. RODZAJ UCHWYTÓW

Niegdyś prym wiodły modele dwuuchwytowe, aktualnie coraz większą popularnością cieszą się wersje jednouchwytowe. W obiektach użyteczności publicznej natomiast najczęściej spotkamy modele bezuchwytowe (bezdotykowe) Producenta ORAS, których działanie jest oparte na fotokomórce.

  1. TYP WYLEWKI

Od zasięgu oraz kształtu wylewki zależy funkcjonalność armatury i wygoda jej użytkowania. W zależności od zapotrzebowania możemy wybrać wylewkę wyciąganą, dwufunkcyjną, obrotową, wysoką i nie tylko. Jednak najpopularniejsza na rynku jest wylewka wyciąga. Przykładem są baterie Producenta Kohlmana.

  1. SYSTEM WYTWARZANIA CIEPŁEJ WODY

Pod tym względem wyróżniamy dwa typy armatury, tzn.:

  • niskociśnieniowe
  • ciepła woda jest wytwarzana bezpośrednio przy baterii (np. w bojlerze),
  • wysokociśnieniowe
  • gorąca woda jest dostarczana do armatury bezpośrednio z instalacji wodociągowej.
  1. WYKOŃCZENIE POWŁOK

Powłoki odpowiadają nie tylko za design armatury. Od materiałów oraz technologii wykorzystanych do tworzenia powłok zależy również ich odporność mechaniczna i chemiczna, a także łatwość w utrzymaniu w czystości, a tym samym zapewnienie higienicznych warunków. Najczęściej stosowane są powłoki granitowe, chromowane w seriach baterii BLUE WATER, mosiężne oraz ceramiczne spotykane w armaturze KOHLMAN. Warto zwrócić również uwagę na zastosowane w armaturze technologie i dodatkowe możliwości. Dzięki temu będą łatwiejsze i bezpieczniejsze w użytkowaniu, a także pozwolą na oszczędność wody. Mowa o nowoczesnych bateriach wyposażonych między innymi w takie funkcje jak:

  • system filtrujący wodę spotykany w katalogu baterii kuchennych BLUE WATER
  • perlator,
  • ogranicznik przepływu,
  • wyświetlacz LED informujący o temperaturze wody, który spotkamy w bateria BRITA

Ciekawą propozycję stanowią również modele termostatyczne oraz z podgrzewaczem. Jak widać, bateria baterii nierówna. Dlatego przed dokonaniem wyboru warto dokładnie przeanalizować nasze potrzeby, by w gąszczu propozycji znaleźć tę, która w 100% spełni indywidualne oczekiwania.

Warto natomiast przyjrzeć się bliżej armatury producentów takich jak KOHLMAN czy BLUE WATER


« powrót do wszystkich
Rozwiń stopkę Zwiń stopkę
Kliknij, aby zamknąć podgląd produktu