Rodzaje baterii kuchennych
Baterie kuchenne
O funkcjonalności i estetyce pomieszczeń często decydują niepozorne detale które znajdziemy w bateriach kuchennych producenta KOHLMAN czy BLUE WATER. Należą do nich baterie kuchenne, które już dawno przestały pełnić jedynie funkcję praktyczną. Aktualnie producenci proponują szereg rozwiązań, które pozwolą stworzyć stylową i maksymalnie funkcjonalną kuchnię w każdym domu, mieszkaniu i nie tylko. Należy tylko pamiętać, by dostosować rodzaj armatury nie tylko do aranżacji wnętrza, ale też do dostępnej przestrzeni oraz możliwości technicznych.
- SPOSÓB MONTAŻU
Podstawowy podział armatury opiera się na sposobie montażu. Mowa o wariantach:
- naściennych - montowane są na ścianie nad zlewem; podłączone są one bezpośrednio do instalacji, czyli rur z zimną oraz ciepłą wodą,
- stojących - montowane są na obrzeżach zlewu bądź w przygotowanym wcześniej otworze w blacie; połączenie z instalacją odbywa się za pomocą specjalnych przyłączy pod zlewem.
- RODZAJ UCHWYTÓW
Niegdyś prym wiodły modele dwuuchwytowe, aktualnie coraz większą popularnością cieszą się wersje jednouchwytowe. W obiektach użyteczności publicznej natomiast najczęściej spotkamy modele bezuchwytowe (bezdotykowe) Producenta ORAS, których działanie jest oparte na fotokomórce.
- TYP WYLEWKI
Od zasięgu oraz kształtu wylewki zależy funkcjonalność armatury i wygoda jej użytkowania. W zależności od zapotrzebowania możemy wybrać wylewkę wyciąganą, dwufunkcyjną, obrotową, wysoką i nie tylko. Jednak najpopularniejsza na rynku jest wylewka wyciąga. Przykładem są baterie Producenta Kohlmana.
- SYSTEM WYTWARZANIA CIEPŁEJ WODY
Pod tym względem wyróżniamy dwa typy armatury, tzn.:
- niskociśnieniowe
- ciepła woda jest wytwarzana bezpośrednio przy baterii (np. w bojlerze),
- wysokociśnieniowe
- gorąca woda jest dostarczana do armatury bezpośrednio z instalacji wodociągowej.
- WYKOŃCZENIE POWŁOK
Powłoki odpowiadają nie tylko za design armatury. Od materiałów oraz technologii wykorzystanych do tworzenia powłok zależy również ich odporność mechaniczna i chemiczna, a także łatwość w utrzymaniu w czystości, a tym samym zapewnienie higienicznych warunków. Najczęściej stosowane są powłoki granitowe, chromowane w seriach baterii BLUE WATER, mosiężne oraz ceramiczne spotykane w armaturze KOHLMAN. Warto zwrócić również uwagę na zastosowane w armaturze technologie i dodatkowe możliwości. Dzięki temu będą łatwiejsze i bezpieczniejsze w użytkowaniu, a także pozwolą na oszczędność wody. Mowa o nowoczesnych bateriach wyposażonych między innymi w takie funkcje jak:
- system filtrujący wodę spotykany w katalogu baterii kuchennych BLUE WATER
- perlator,
- ogranicznik przepływu,
- wyświetlacz LED informujący o temperaturze wody, który spotkamy w bateria BRITA
Ciekawą propozycję stanowią również modele termostatyczne oraz z podgrzewaczem. Jak widać, bateria baterii nierówna. Dlatego przed dokonaniem wyboru warto dokładnie przeanalizować nasze potrzeby, by w gąszczu propozycji znaleźć tę, która w 100% spełni indywidualne oczekiwania.
Warto natomiast przyjrzeć się bliżej armatury producentów takich jak KOHLMAN czy BLUE WATER.