Infolinia
POLAND UKRAINE
Rozwiń filtry Zwiń filtry

Mała komora w zlewozmywaku – ma więcej zalet, niż myślisz!

Jaka liczba komór –to jedno z tych pytań, które najczęściej zadają sobie osoby stojące przed wyborem zlewozmywaka. Sytuacji nie ułatwia fakt, że wybór dostępnych na rynku zlewów jest spory – najczęściej jednak dylemat rozgrywa się pomiędzy dwoma najpopularniejszymi rozwiązaniami. Z jednej strony zlewy dwukomorowe – niezwykle praktyczne, pozwalające na trzymanie brudnych naczyń w jednej z komór, podczas mycia w drugiej komorze. Ten typ zlewów świetnie sprawdzi się także w przypadku ociekania i przechowywania umytych już naczyń – druga komora w takim układzie wciąż pozostaje do dyspozycji. Zlewy dwukomorowe mają są jednak duże, a ich zamontowanie nie zawsze jest możliwe w niewielkich, blokowych kuchniach. Z drugiej strony – minimalistyczne zlewozmywaki jednokomorowe, które doskonale sprawdzą się wszędzie tam, gdzie przestrzeń jest ograniczona, a każdy centymetr jest na wagę złota. Istnieje jeszcze trzecia opcja, która łączy w sobie najlepsze cechy dwóch powyższych – zlewy półtora komorowe, czyli posiadające jedną, dużą komorę oraz drugą, niewielką – dodatkową. To rozwiązanie stworzone z myślą o osobach, które z jednej strony nie chcą montować kuchni dużego zlewu dwukomorowego, z drugiej zaś – chcą korzystać ze wszystkich zalet takiego modelu.

Zalety dodatkowej komory w zlewach półtora komorowych

Warto to zaznaczyć już na początku – komory w zlewach tego typy nie są komorami pełnowymiarowymi – jednak ich funkcjonalność i możliwości wykorzystania są nie do przecenienia. Tego typu dodatkowa komora, choć niewielka, z powodzeniem sprawdzi się np. w sytuacji opisanej w poprzednim akapicie – podczas segregowania i mycia brudnych naczyń. Bo choć tego typu komory pomocnicze z założenia nie są przeznaczone do zmywania, to w praktyce pozwalają po prostu rozdzielenie różnych, wykonywanych w kuchni prac i w efekcie – usprawnienie ich przebiegu. Istotną zaletą tego typu zlewozmywaków półtora komorowych jest także fakt, że pozwalają znacznie zaoszczędzić przestrzeń roboczą na blacie – dzieje się tak dlatego, że dodatkowa komora nie zwiększa znacząco wymiarów zlewu, a na pewno nie w takim stopniu, jak pełnowymiarowa komora w zlewie dwukomorowym.

Innym atutem dodatkowej komory w zlewach półtora komorowych jest fakt, że świetnie sprawdzą się jako miejsce do przechowywania pojedynczych, czekających na umycie sztućców. Zwłaszcza w sytuacji, gdy nie mamy czasu lub sposobności by umyć je w danym momencie, a zależy nam na zachowaniu porządku w kuchni. W takiej konfiguracji, sztućce czekające na umycie przechowywane są w dodatkowej komorze, podczas gdy komora główna pozostaje do dyspozycji. Co więcej, dodatkowa komora świetnie sprawdzi się także w roli miejsca przeznaczonego do odmaczania  sztućców i tu analogicznie, jak w poprzednim przykładzie – bez strat na funkcjonalności głównej komory oraz miejsca na blacie roboczym.

Podobnie rzecz ma się także w przypadku innych naczyń, które wymagają długiego namaczania np. w celu usunięcia etykiety – dodatkowa komora w zlewozmywaku jednokomorowym sprawdzi się w tej roli doskonale.

Dodatkowa komora – to także miejsce, które pozwoli Ci znacznie ułatwić codzienne przygotowywanie posiłków. Przykład? Mięso, warzywa oraz inne mrożone produkty z powodzeniem możesz umieścić właśnie w dodatkowej komorze na czas rozmrażania bez obaw, że kapiąca z nich woda będzie zbierała się na blacie czy w naczyniu, w którym rozmrażasz produkty. Dzięki temu samo rozmrażanie staje się dużo bardziej higieniczne, niż w przypadku tradycyjnego sposobu – dzięki stałemu odprowadzaniu wody. Również tak prozaiczna czynność jak odlewanie ziemniaków, ryżu czy makaronu staje się znacznie prostsza dzięki dodatkowej komorze w zlewozmywaku półtora komorowym – wody z ich gotowania nie trzeba będzie wylewać wprost do głównej komory (gdzie zwykle trzymane są naczynia przeznaczone do umycia), a bezpośrednio do odpływu. I tu mały life hack – dodatkowe sitko lub durszlak umieszczony nad dodatkową komorą zlewozmywaka sprawi, że makaron, ryż czy ziemniaki zdążą nieco przestygnąć zanim nałożysz je na talerz.


« powrót do wszystkich
Rozwiń stopkę Zwiń stopkę
Kliknij, aby zamknąć podgląd produktu